Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.
Поділитися на facebook
Поділитися на twitter

Назар Макаров (Barvy) відкриває бар і лабораторію F.U.L.L. Дивіться, що всередині

F.U.L.L. Bar – це новий бар переможця World Class Ukraine 2018 і східноєвропейського етапу Drinks Come True у Лондоні Назара Макарова.

F.U.L.L. – це абревіатура: First Ukrainian Local Laboratory («Перша українська локальна лабораторія»). Бар-менеджер ресторану Barvy запускає проєкт із партнерами у приміщенні під рестораном на Мечникова. Він поєднуватиме бар і лабораторію, в обох форматах будуть робити акцент на коктейлі та українську барну культуру.

У тестовому режимі заклад почне роботу 26 вересня: у закладі проведуть гест-бартендинг команди Tipling Club із Сінгапуру. Повноцінно F.U.L.L. почне роботу у жовтні, лабораторія на повну потужність запрацює до кінця року. 

Ми зустрічаємо Назара Макарова у ресторані Barvy. Назар вітається і пропонує зайти у новий бар – для цього треба вийти на вулицю і зайти через окремий вхід. Обходимо будівлю на початку вулиці Мечникова, спускаємося в підвальне приміщення. Над скляним навісом при вході – великий напис «Мийка» на сусідній будівлі. «F.U.L.L. ми відкриваємо прямо під Barvy», – розповідає Макаров.

Кілька тижнів тому бар-менеджер Barvy повернувся з регіонального етапу конкурсу Drinks Come True від Bombay Sapphire у Лондоні. Макаров здобув перемогу з найбільшим відривом в історії конкурсу – 70 балів. «Я активно беру участь у конкурсах протягом останніх трьох років, за цей час було близько десяти турнірів. І в кожному з них, і в Лондоні я використовував українські інгредієнти. Для мене це означає – те, що ми робимо, потрібно не лише тут, воно конкурентне й за кордоном», – каже Макаров, який у 2018 році виграв національний етап конкурсу World Class. 

У F.U.L.L. Bar Макаров хоче продовжувати популяризувати українську барну культуру – у форматі лабораторії з найкращими зразками локальної культури та бару. «Я не хочу зав’язувати все на собі. Це не про мене, це про українську барну культуру. У нас є багато класних барменів, є кілька різних шкіл, які просувають культуру вперед. Ми всі робимо одну справу. І хочеться зібрати наші головні досягнення в одному закладі», – каже Макаров. 

Формат: бар і лабораторія 
Де: вулиця Мечникова, 3
Коли: 18:00-03:00 (четвер, п’ятниця і субота)
Facebook

«Зараз ми прямо під кухнею Barvy», – починає екскурсію F.U.L.L. Макаров, який бере участь у проєкті і як шеф-бармен, і як партнер. У закладу 142 квадратні метри, які розділили на власне бар із контактною барною стійкою та посадковими місцями, а також лабораторію за прозорим склом. 

За проєкт відповідала команда архітектора Слави Балбека Balbek Bureau. Головний виклик і водночас головна особливість приміщення – стеля. У закладі хотіли уникнути акценту на стелю, тому закрили її натяжною конструкцією, схожою на сталактити. «Ми співпрацювали з Інститутом електрозварювання імені Патона, де є єдиний в Україні запатентований зварювальний апарат», – розповідає Макаров.

Водночас у складну конструкцію вмонтували аудіосистему, яка дозволяє забезпечувати якомога кращу якість звуку в приміщенні. Для цього у просторі уникнули гострих кутів, за винятком меблів. Підкреслили інтер’єр хвилястими латунними вставками, що підсвічуються на стінах.

За бар із трьома барними станціями відповідала команда Степана Цуцмана (Zabarom). На контактній барній стінці 17 посадкових місць, ще 40 місць на столах навколо бару. На барі витримали загальну концепцію простору: технічні блоки та місце зберігання алкоголю інтегрували у масивний «сталактит». Таким чином напої перед очима в барменів, але вони не відволікають гостей, каже Макаров. 

Оскільки заклад починає роботу в тестовому режимі, поки у F.U.L.L. не готові розповідати про коктейльну карту. Утім, Макаров каже, що точно робитиме акцент на експерименти з вітчизняними інгредієнтами і напоями; наприклад, ставку планує робити на о-де-ві від українських виробників і так звані безшовні коктейлі. Ще один акцент F.U.L.L. – хайболи. «Це категорія, яка необґрунтовано ігнорується в Україні, хочеться це виправити», – додає шеф-бармен і співзасновник.

Ціни у закладі ще уточнюють, але в середньому коктейлі коштуватимуть від 200 до 350 гривень. У перший період роботи в F.U.L.L. подаватимуть й основні коктейлі з барної карти Barvy. Зокрема, це флагмани «Київський Мул», «Old Fashioned по-київськи», «Гуцульський сауер», «Димний абрикос», «Малина та прянощі» та «Містичний ґімлет».

Лабораторія F.U.L.L. почне роботу на. повну потужність у грудні. Наразі у просторі налаштовують обладнання та збирають досягнення українських барменів. Знайшли місце для роторного випарювача, центрифуг, а також обладнання для ферментації та роботи з дріжджами. В окремому технічному приміщенні – вантажний ліфт, що поєднує F.U.L.L. і Barvy.  

Фірмові коктейлі та напрацювання інтегрувати в F.U.L.L. уже погодилися, до прикладу, Артем Скапенко (Loggerhead) та Олександр Скубач (Who & Why Drinkery). «Ми називаємо це Bartender’s Community – рубрика з авторськими рецептами провідних українських барменів».

Перший день роботи F.U.L.L. – 26 вересня. У межах барного шоу Barometer тут проведуть гест-бартендинг за участі бару Tipling Club із Сінгапуру – початок о 20:00. Заклад працюватиме на тижні у п’ятницю, суботу та неділю. Але після повноцінного запуску в жовтні відчинятимуть двері тільки у четвер, п’ятницю та суботу. «Якщо буде запит, звичайно, почнемо працювати й у середу», – каже Макаров. 

Фото та обкладинка: Марго Дідіченко