Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.
Поділитися на facebook
Поділитися на twitter

Це «штучний язик», який вміє відрізняти справжнє віскі від підробки

Систему розпізнавання віскі розробили науковці з Університету Ґлазґо, свідчить дослідження, опубліковане в офіційному виданні Королівської спільноти хіміків Великої Британії.

Учені називають технологію «штучним язиком». Це компактна і заощадива альтернатива чинним системам визначення підробок на зразок мас-спектрометрії та рідинної хроматографії, кажуть автори проєкту.

Це не перша розробка, яку називають «штучним язиком», але перший проєкт, який враховує особливості навколишнього середовища, стверджують автори. Для розробки технології використали біметали та наноплазмонічні речовини.

«Наразі ми протестували технологію самостійно, за участі наших науковців. Але ми відкриті до співпраці з усіма компаніями, які хотіли б долучитися до розробки продукту на першому етапі», – розповідає автор праці Аласдейр Кларк.

Під час тестування технологія визначила різницю між трьома видами віскі Glenfiddich – 12-річної, 15-річної і 18-річної витримки відповідано, а також між 10-річним віскі Laphroaig і Glen Marnoch Sherry Cask, Glen Marnoch Bourbon Cask та Glen Marnoch Rum Cask.


Раніше ми розповідали про віскі від штучного інтелекту, яке розробляє Microsoft. Також ми писали про роботизовані бари у Мілані та Лондоні, а також систему автоматизації черг, яку перевірили у Британії.